Ifjúsági konferencia

Minden utazás az első lépéssel kezdődik: Lépj ki a komfortzónádból!

Ifjúsági konferencia Fejér megyében

Ezt a feliratot egy internetes oldalon láttam és pont azt adja vissza, ami a Fejér Megyei Német Önkormányzatok Szövetsége Egyesület célja. Kimozdítani a fiatalok a komfortzónájukból, hogy egy érdekes és izgalmas úton induljanak el: a magyarországi németek érdekeinek képviselete.

Erről már a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatában is sok vita zajlott és elkészült egy stratégia, melyben a fiatalok is szerepet kaptak.

Mivel ősszel újra választások lesznek, és megyénkben is vannak olyan képviselők, akik évekig dolgoztak velünk, már nem jelöltetik magukat. Arra kell számítanunk, hogy új szereplők lépnek sok német önkormányzatban a helyükbe, akik folytatják a nemzetiségi munkát. Számítunk a fiatalokra és segíteni kívánunk nekik. Meg kell mutatnunk, hogy a feladat nem túl könnyű ugyan, de meg tudják csinálni, és ezáltal továbbra is megőrizhetjük kultúránkat, hagyományainkat és új értéket teremthetünk.

Ezért hívta meg a Szövetség a megyei fiataljait egy két napos találkozóra Mányra, a Leimen házba, ahol a nemzetiségi munkáról, az érdekképviseletről volt szó.

Az első napot az MNOÖ stratégiájának és a márciusban Veszprém városában megrendezésre került ifjúsági konferenciának szenteltük. Nagy Viktória, az újbarki német nemzetiségi önkormányzat tagja mesélt tapasztalatairól. Elmondta, hogy a folyamatok megismerése volt számára a legfontosabb. Kérdése-válaszok, és egymás megismerése, valamint a finom vacsora csak előkészítése volt a Mányi Kecskeházban elfogyasztott bor- és sajtkóstoló esti programnak.

Bár hosszúra nyúlt az első nap, minden résztvevő talpon volt reggel, amikor Dr. Buzál Attila előadásában a választásokról, a választási rendszer milyenségéről beszélt a fiataloknak. A szervezők számára a legérdekesebb az volt, amikor a fiatalok két workshopon mutatták be, milyen ismereteket szereztek. A feladatok sikeres bemutatása különösen nagy élmény volt mindenkinek.

Reméljük, hogy ez a találkozó is elősegíti, hogy fiataljaink jobban megismerjék egymást, a német önkormányzatok közötti kapcsolatok a továbbiakban is fennmaradjanak és a nemzetiségi önkormányzatainknak utánpótlása legyen. Fiatalok, akik a nyomába lépnek az idősebbeknek, hogy a kultúránk, hagyományaink, népcsoportunk érdekeinek képviselete sikeres legyen.

Workshop a Leimen házban

A programot támogatta a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága a NEMZ-CISZ-19-0281 azonosítószámú okiratával.

Reméljük, hogy fiataljaink kilépnek a komfortzónából és októberben jelöltetik magukat, majd találkozunk velük a nemzetiségi önkormányzatainkban, hogy képviseljék érdekeinket és népcsoportunk eredményesebb és sikeresebb legyen.

Az első lépést megtettük, melyet több fog még követni. Ebben biztos vagyok!

Ch.P.