Jövőnk a fiatalságunk jelene

A Fejér megyében élő fiatalok érzékenyítése

A jövő elkezdődött. A múlt hétvégén. Vértesboglári, mányi, újbarki és pusztavámi motivált magyarországi német fiatalok számára, amikor elfogadták meghívásunkat a második Fejér megyei Ifjúsági konferenciára.

A Fejér megyei Német Önkormányzatok Szövetsége Egyesület a tavalyi évben döntött arról, hogy azon fiatal Fejér megyében élő német nemzetiségi fiatal felnőtt számára tervez egy találkozót, akiket érdekel a németségünk jövője. Közülük néhányan az önkormányzati választásokon is indultak, majd sikeres választási kampány után képviselővé választották őket.

Tudni akartuk, hogy érzik magukat, mit értek el az elmúlt esztendőben, milyen nehézségeik vannak a nemzetiségi munkában. Perspektívát kívántunk nekik nyújtani, a hónuk alá nyúlni, motiválni őket a későbbi időszakra.

Ebben partnereink, Radóczy Károly, az LdU ifjúsági referense, Bunth Edina, a Landesrat ifjúsági szekciójának vezetője, Nagy Viktória, az MNOÖ közgyűlési tagja, valamint a konferencián résztvevő új elnökök, elnökhelyettesek, képviselők voltak a beszámolóikkal és előadásaikkal. Az német nemzetiségi ifjúsági szervezetektől kezdve a Landesrat feladatain át a bajai Országos Német Nemzetiségi Tanösvényen keresztül, egészen a képviselők tudósításain segítségével kaptak ötleteket a nemzetiségi munkához a résztvevők. Legjobban a nemzetiségi önkormányzatok tagjainak beszámolója tűnt hasznosnak. Ez talán arra is visszavezethető, hogy a beszámolók élménygazdagsága, őszintesége és hihető elemei fogták meg leginkább a hallgatóságot. Megfontoltan, meggyőződéssel, néha kétségekkel, de teli reményekkel.

A kétnapos konferencia első estéjén baráti beszélgetéssel zártuk a napot, da a koronavírus-helyzet miatt sajnos nagyobb összejövetelre és ünneplésre nem került sor, amit a fiatalok manapság a leginkább hiányolnak. Az értékelés során is leginkább ezt a közösségépítő programot hiányolták.

Szerencsére azért további terveket szőttek és elmondták kívánságaikat mind a témák, mind az időpontok tekintetében, majd a résztvevők számának növelését célzó módszereket is meghatároztak. Biztosak vagyunk benne, hogy a tettek mezejére is lépnek majd, hogy a céljaikat, melyek egyben a mi céljaink is, megvalósítsák. Már indulhatunk is! A következő találkozás felé.

P.K.