Kulturális csoportok

A Német Nemzetiségi Népdalkör 1989-ben alakult. Dalaikat a falu idősebb asszonyaitól gyűjtötték és tanulták, akik korábban maguk is énekeltek a kórusban. Első ízben 1994-ben, a népdalkörök országos minősítésén szereztek arany diplomát, amit azóta még kétszer vehettek át. 1999-ben a Fejér Megyei Közgyűlés Vörösmarty-díját nyerték el. Céljuk a német nemzetiség dalainak gyűjtése és ezáltal a hagyományok és történelem megőrzése és átadása a fiatal generációnak.

A Saarer Tanzgruppe 1998-ban kezdte működését. Több neves tánctanár is oktatta a szári és a környező falukból-városokból érkező fiatalokat, akik ma egy 130 fős összetartó közösséget alkotnak. Ők az egyik legnagyobb magyarországi német kultúrcsoport, aki már Európa szerte is ismert, ugyanis rendszeres résztvevői az Europeade Fesztiválnak. Ezen kívül Brazíliában és kétszer Amerikában is turnéztak. A Landesrat által szervezett országos táncversenyen 2008-ban és 2014-ben arany, 2011-ben pedig kiemelt arany minősítést kaptak. Évenként rendezik meg a nagysikerű és országszerte ismert Szári Táncgálát.

A Gaudi Buam zenekar 2006 februárjában alakult meg hét fővel. A főleg hagyományőrző fúvós mellett, oberkrainert és német stílusú zenét játszanak, de repertoárjukban megtalálhatóak az örökzöld slágerek és a magyar mulatósok is.

A Saarer Musikanten zenekar 2011-ben alakult. A zenekar felállása tükrözi a klasszikus sváb zenekarok felállását. Fontosnak tartják a német nemzetiségi népzene ápolását és továbbadását, így repertoárjukban több saját gyűjtésű népdal is szerepel, melyet az idősekkel együtt töltött órák során ismertek meg.

A Saarer Drei zenekar 2012-ben alakult, jelenleg már 6 fővel működik. Fellépéseik nagyrészt tánccsoport kísérések, menetek, bálok teszik ki. Repertoárjuk tradicionális sváb zenénkből áll, de ezek mellett magyar és cseh számok, foxok, tangók és néhány retró sláger is megtalálható, mert a hagyományőrzés mellett a szórakoztatást is fontosnak tartják.

Jelenleg a Szári Örökség Közhasznú Egyesület fogja össze a fenti csoportokat.

Szár Községért Baráti Kör 1996-ban alakult a német nemzetiségi kultúra, a tárgyi és szellemi értékek megőrzésére és gyarapítására, valamint ezen értékeknek az új generációnak való átadására. Fő célkitűzései között szerepel az egykor Száron történt eseményekről való megemlékezés. Évenként megemlékeznek a kitelepítésekről, dokumentumokat, történeteket gyűjtenek az elszármazott családokról. Szerepük volt: dr. Herke Zsolt „Vérteskozma története”, Laub János „A betelepítéstől a kitelepítésig” és Metzger János „Régi egyházi és világi énekek” című könyvének megszületésében. 2001 óta szervezik a Romhányi Orvostalálkozókat, melyeken egyházi, művészeti, etikai és szakmai témákban hallgathatnak előadásokat az érdeklődők. Felújították a kálváriát és létrehozták régi sírkövekből a temetői Emlékparkot.