Fenntarthatóság és kulturális sokszínűség

a Fejér megyei Német Önkormányzatok Szövetsége nemzetiségi táborában

Négy nemzetiségi település – Mány, Pusztavám, Etyek és Vértesboglár – tanulói érkeztek október közepén az erdei iskolába és vettek részt a sokrétű programokban. A Pro Vértes Közalapítvány, a közreműködő pedagógusok és a Vértesboglári Német Nemzetiségi Önkormányzat gondoskodott a gyerekszívhez közel álló programokhoz.

Beköltözéskor egy kis fehér kutyus, a Boglár Tanya őrzője köszöntötte a tanárokat, diákokat és a szülőket is. Csak ült a tanya ajtajában és figyelte a boldog, a kissé még feszült, de vidám diákokat. Ebből a feszültségből már semmi sem látszott akkor, mikor az újdonsült erdei iskolások elfoglalták szobáikat az emelten, ahol emeletes ágyak várták őket, jó meleg volt és mindenhol a beköltözés boldog gyerekhangjai hallatszottak. Örültek az autentikus berendezésnek és már az sem volt kellemetlen, hogy a semmi közepén, valahol a Vértes hegység lábánál töltenek el öt napot.

Mivel a tábort majdnem egy hónappal el kellett halasztani a vírushelyzet miatt, néhány program elmaradt. Így már nem volt elég jó idő ahhoz, hogy pusztakocsival utazzunk Csákváron, ezért helyette megismerkedtünk a tanya állataival: lovak, szamár, nyulak. Érdekes volt Aztán délután gyógynövénytúrán vettünk rész, ahol gyűjthettünk, szagolhattunk és kóstolhattunk is.

Olyan további programok szórakoztatták a diákokat mint a közös főzés, éjszakai túra, madárbemutató és –gyűrűzés, méhészeti bemutató, a vértesboglári táncosok meglepetése: egy táncház, barkácsolás, tábortűz daltanulással.

A diákok nagyon élvezték, hogy ők láthatják el az állatokat és a szél, valamint a kezdeti eső ellenére is örültek annak, hogy a természetben lehetnek. A Vértes élővilága különleges, vagyis volt mit felfedezni: új állatokat ismertünk meg, madarat fogtunk és gyűrűztünk. Az „éjjeli baglyok” élvezték az éjszakai túrát. A Pro Vértes Közalapítvány munkatársai mindent megtettek azért, hogy a környék és a vidék különlegességeit hangsúlyossá tegyék számunkra.

Egy valami azért hiányzott sok kisdiáknak: egy wifi-kód, mert a mobiltelefonok használatára csak vacsora után az esti órákban volt lehetőség. Mindenki telefonálhatott haza, mesélhetett a napi élményekről, tevékenységekről.

A táborral fel akartuk hívni a diákok figyelmét a közeli környezetünk értékeire. Be akartuk nekik bizonyítani, hogy a helyi értékek fontosak, hogy egy nyaralás mobiltelefon nélkül is lehet értékes, amikor csak beszélgetések, erdei és mezei túrák, tánc, ének és egy kis munka során élvezzük azt, hogy együtt szórakozunk, miközben azért tanulunk is.

Köszönjük a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának, a BGA Zrt.-nek a NEMZ-N-20-0184 azonosítószámú tábor támogatását, a bogláriaknak, a pedagógusoknak, az iskoláknak és a diákoknak a részvételt. Reméljük, hogy régiónk megismerését a jövőben tovább folytathatjuk majd. P.K.