Folytatjuk…a jövőben is

A Fejér megyei Német Önkormányzatok Szövetsége Egyesület folytatja a munkát

Támogatások jönnek, támogatások mennek. Ez jellemezte a tavaszt és a nyár kezdetét minden hazai német önkormányzat és egyesület számára. De mi nem hagyjuk magunkat! Sajnos néhány program elmaradt, de sok önkormányzat és egyesület döntött úgy, hogy az év végére ütemezi át a programjait.

Mi is így döntöttünk Fejér megyében. A második tájháztalálkozó állt előttünk, már a BGA támogatása is a zsebünkben volt, amire végül mégsem számíthattunk. A Szövetség, a Területi Német Nemzetiségi Önkormányzat és az Etyeki Német Nemzetiségi Önkormányzat egyetértett abban, hogy egy ilyen jó kezdeményezést támogat. Fontos, hogy megmutassuk magunkat egymásnak, a kincseinket, ötleteinket, magunkat.

Meghoztuk a döntést, hogy milyen tárgyak lesznek a nap középpontjában, így minden tájház megkezdte az előkészületeket, és a magyar és német nyelvű falvédők gyűjtését, keményítését, vasalását, a legszebbek kiválasztását. A motívumok között nem volt két egyforma. Az egyetlen szöveg, amely kétszer is előfordult, a Házi áldás szövege volt, egyszer németül, egyszer magyarul. Az értékes régiségek az emberi élet pillanatait mutatják meg, a hétköznapi tevékenységeket különleges módon rövid, de tömör szövegeken keresztül.

Őseink értékei mellett a konferenciára intézményeket és projekteket hívtunk meg. A Tatai Német Nemzetiségi Múzeumot, a Tarjáni Német Nemzetiségi Tanösvény kezdeményezőit, Jó gyakorlatokat, vagyis olyan projekteket, melyek a megye nemzetiségi tájházainak jó ötleteiről és gyakorlatairól tudósítanak. Délután a résztvevők arról is hallhattak előadást, hogyan kaphatja meg egy tájház az „Év tájháza” elismerést.

Schmidtmayer-Busa Mónika a „Vendégségben a múzeumban” projektről mesélt, majd bemutatta a közösségnek azokat az új online filmeket, melyeket a járványhelyzet alatt készítettek a múzeum munkatársai.

Miskovics Mária és Izing-Árendás Katinka arról meséltek, hogyan jött létre a német nemzetiségi tanösvény Tarjánban. Érdekes volt meghallgatni azt, miért olyan fontos, hogy megismerjük saját településünk történetét, ha egy ilyen vállalkozásba fogunk.

A Móri német tájszótár létrejöttéről, a nehézségeiről és örömeiről Ivanics Lászlóné, a projekt egyik résztvevője adott tájékoztatást.

Az újbarki „Beszélgessünk németül!” kezdeményezést Meztgerné Speier Katalin, a német nemzetiségi önkormányzat elnöke, valamint Pats Krisztina, a projektgazda mutatták be. Arról is beszámoltak, hogy a lehetőség a jövőben tovább bővülhet.

Az ebédszünetet követően az előadások sorát a Jakob Bleyer Múzeum képviseletében Jaszmann Gabriella folytatta. A budaörsi helytörténeti gyűjtemény útját mutatta be a 2018-ban elnyerte „Év tájháza” díj elnyeréséig. Mivel ezen a napon éppen Szentendréről érkezett, ahol a „Hagyományaink vendégségben” projekt zajlott, ehhez kapcsolódóan felhívta a résztvevők figyelmét arra is, hogy a Tájházszövetség várja a további tagokat soraiba.

Az Etyeki Német Egyesület elnöke ezt követően meglepetéssel szolgált, mely során érdekes előadást hallottunk a hímzett falvédőkről, majd ezt követően a felújított etyeki tájházat és az udvaron felépített kiállítási területet tekinthették meg a jelenlévők. Jó beszélgetésekkel, szakmai eszmecserékkel.

Újra sokat tanultunk, új barátságokat kötöttünk, új ötleteket gyűjthettünk a tájházainkban folyó munkához. Köszönjük a résztvevőknek és szervezőknek ezt a csodálatos és sikeres szakmai napot és várjuk a folytatás.

P.K.